top of page

Presis måling av søvn ved bruk av Somnofy søvnmonitorNorges fremste søvnforskere har validert søvnklassifisering av Somnofy mot polysomnografi. Resultatene er de beste i verden for kontaktløs måling av søvn og er blitt publisert i Sleep Medicine.


Av Ståle Toften


Hva er søvn?

Søvn er essensielt for de fleste levende organismer, men vi vet fortsatt ikke helt hvorfor vi sover. Nok søvn har uansett vist å ha positiv effekt på restitusjon, prosessering av minner og immunforsvaret. For lite søvn, på den andre siden, er forbundet med økt sannsynlighet for blant annet Alzheimers sykdom, fedme, kreft, depresjon, slag og hjertesvikt. Når vi måler søvn ser vi normalt på 30 sekunder av gangen og deler dette inn i fire klasser basert på hjerneaktivitet: våkenhet, lett søvn, dyp søvn og REM søvn (drømmesøvn).

Hvorfor bruke Somnofy til å måle søvn?

Ettersom søvn er såpass viktig for helsen vår, vil det i mange sammenhenger være gunstig å kunne måle denne kontinuerlig. Dette er dessverre svært vanskelig med dagens teknologi. Den beste måten å måle på i dag, polysomnografi (PSG), er nøyaktig, men krever at du sover med mange sensorer koblet til kroppen. Dette påvirker søvnen din og det er derfor ikke anbefalt å sove slik flere dager i strekk. I tillegg kreves det normalt at en søvnspesialist gjennomgår hjerneaktiviteten din over natten, og «skårer» søvnen din i de ulike søvnfasene. Totalt innebærer PSG en betydelig kostnad.

På den andre siden av spekteret har vi lettere teknologi slik som smartklokker og smarttelefoner. Disse påvirker søvnen din i liten til ingen grad, men er dessverre ikke veldig nøyaktige. Mer nøyaktige er hodebånd som måler hjerneaktivitet, men disse er igjen ikke veldig behagelig å sove med.

Somnofy derimot gir en mulighet for å måle søvn helt kontaktløst med god nøyaktighet. Enheten settes bare på nattbordet eller monteres på veggen. Deretter skjer resten automatisk.

Hvordan måler Somnofy søvn?

Somnofy bruker det mest avanserte innen radarteknologi til å måle ørsmå bevegelser fra kroppen din. Fra disse bevegelsene brukes avansert signalprosessering for å beregne kroppsbevegelse og pust. Disse dataene mates deretter inn i en topp moderne maskinlæringsalgoritme som er trent opp til å klassifisere søvnen din. For eksempel vil pusteraten normalt variere mer i REM-søvn enn i de andre stadiene.

Radarteknologien i Somnofy er helt ufarlig for mennesker og den kan måle bevegelse gjennom dyner. Somnofy har også mulighet til å måle søvnen til en person som deler seng med en partner.

Validering av Somnofy

For å validere Somnofy ble en natts søvn hos 71 friske voksne målt med både polysomnografi og Somnofy. Målingene ble deretter sammenliknet med hverandre. For alle 30-sekunders epokene gjennom natten, var Somnofy enig med PSG om at personene sov 97% av tiden og enig om at personene var våkne 72% av tiden. For de ulike søvnfasene var Somnofy og PSG enige 75% av tiden. Professor og søvnforsker ved UiB sa i en pressemelding følgende om resultatet:


Dette er det beste alternativet til polysomnografi slik jeg ser det i dag.

- Professor Ståle Pallesen, UiBFiguren under viser hvordan en natt med gjennomsnittlig presisjon av Somnofy ser ut sammenliknet med PSG. For flere resultater henvises leseren til publikasjonen i Sleep Medicine.


Somnofy/Polysomnografi (PSG)

Figuren viser hvordan en natt med gjennomsnittlig presisjon av Somnofy ser ut sammenliknet med PSG. For flere resultater henvises leseren til publikasjonen i Sleep Medicine.Sammenlignet med Polysomnografi (PSG), er Somnofy den kontaktløse søvnmonitoren som mest nøyaktig i dag.

- Professor Ståle Pallesen, UiBKort oppsummert

Måling av søvn kan være viktig i mange sammenhenger. Tidligere har det ikke vært mulig å måle søvn nøyaktig på en enkel, komfortabel og kostnadseffektiv måte. Somnofy kan brukes til å dekke deler av dette behovet.Referanser

Toften, Ståle., Pallesen, Ståle., Hrozanova, Maria., Moen, Frode., Grønli, Janne. (2020). Validation of sleep stage classification using non-contact radar technology and machine learning (Somnofy®). Publisert i Sleep Medicine.

https://forskning.no/sovn/ny-norsk-sensor-skal-gjore-at-du-sover-bedre-nar-sovnen-din-blir-overvaket/1675947

bottom of page