top of page

Kontaktløs måling av pustefrekvens



Når vi sover styres pusten fullstendig av det autonome nervesystemet og skjer ubevisst via respirasjonssenteret i hjernestammen. Hva kan dette fortelle oss ?


Av Dr. Remi Andersen


Hva vet du egentlig om pusten din når du sover?

Om dagen påvirkes pusten av det vi gjør - bevisst eller ubevisst. Når vi sover derimot styres dette fullstendig av det autonome nervesystemet og skjer ubevisst via respirasjonssenteret i hjernestammen. Hvordan kan vi utnytte dette til å si noe om hvordan kroppen har det?


Balanse

Kroppen jobber hele tiden for å være i konstant likevekt. Dette styres av mange forskjellige reguleringsmekanismer for å opprettholde temperatur, saltbalanse, hormonbalanse, energibalanse, væskebalanse, blodtrykk, puls, pH, respirasjon mm.

Av denne grunn er menneskekroppen ekstremt tilpasningsdyktig og kan overleve svært forskjellige påvirkninger – ekstrem kulde, ekstrem varme, ekstrem høyde, ekstrem aktivitet, ekstreme næringsbetingelser, skader og sykdom.


Vitale tegn

Vitale tegn beskriver i medisinen observasjoner som kan si noe om kroppens livsviktige funksjoner. De 4 viktigste er:

  • Temperatur (Normalt 36,5-37,5 C)

  • Blodtrykk (Normalt <140/90)

  • Puls (Normalt 50-100)

  • Respirasjonsfrekvens (Normalt 12-20)


Hvorfor er Respirasjonfrekvens vanskeligere å måle enn puls?

Selv om pusten normalt går og går uten at man er seg den bevisst kan den også enkelt overstyres; Bare tenk på når du synger, snakker, spiser, svømmer eller ganske enkelt bestemmer deg for å holde pusten.


Så fort man blir bevisst sin egen pust påvirkes den normale reguleringen. Det er derfor vanskelig å måle sin egen respirasjon ved å telle.

Det beste vil altså være å måle pusten mens den kun er regulert av kroppens automatiske funksjoner – altså i søvn. Men - hvordan skal man få det til?


Somnofy søvnmonitor

Somnofy søvnmonitor er utviklet for å kunne kartlegge en rekke vitale parametre på nattestid – inkludert respirasjonsfrekvens. Sensoren bruker radarteknologi som gir informasjon om:

  • Pustefrekvens

  • Søvnfaser (lett, REM, Dyp)

  • Bevegelser (uro indeks)

  • Miljø (Romtemperatur, lys, lyd, luftkvalitet og lufttrykk)

Monitoren festes på vegg eller plasseres på nattbord og er ikke i fysisk kontakt med brukeren. Somnofy gir deg muligheten til å få vite hvordan pustefrekvensen er i den fasen dette reguleres automatisk basert på kroppens egne finstemte «sensorer».


Respirasjonsfrekvens

På samme måte som hvilepulsen varierer fra person til person er også respirasjonsfrekvensen under søvn individuell. Den holder seg stabil over tid dersom kroppen ellers er i stabil form og i stabile omgivelser. Dette gjør pusten til et godt mål på endringer i kroppen.


Respirasjonsfrekvensen kan øke ved infeksjoner, smerte, skader, betennelser, blodforgiftning, KOLS, nyresvikt, nylig hard belastning, medisiner mm. Den er således ikke spesifikk, men forteller at det er skjedd en endring fra det normale.


Siden normalverdiene er så varierende (Fra 12 til 20 er det en økning på 67%) kan det være vanskelig å fange opp om kroppen er «normal» dersom man bare måler på ett tidspunkt. (For en som normalt ligger på 12, vil 20 være en dramatisk økning. Derimot vil 20 hos en som normalt ligger på 19 vil være ubetydelig). Regelmessige nattlige målinger vil vise den enkeltes normalverdi og raskt fange opp plutselige endringer eller gradvise endring over tid.

Et eksempel på hvordan pusten kan avdekke infeksjon i kroppen:

bottom of page